La pròxima primavera de 2022 veurà la llum, de la mà del grup d’havaneres Vell Galligants de Girona, el CD “Les Havaneres que escoltava Xavier Cugat”, un treball discogràfic que promovem amb molta il·lusió i que posa en valor i realça la figura de Xavier Cugat en tota la seva dimensió.

La proposta musical inclou un ampli repertori, conformat per havaneres, valsos mariners, cançó de taverna, cançó popular i alguns temes inèdits inclosos en el seu disc “Traginers de cançons”, editat la tardor de l’any 2016.

Vell Galligants es tracta d’una secció de l’Associació Coral Pla de Girona que va néixer l’any 2011 gràcies a una colla d’amics, tots ells cantaires de diferents corals i amants de les havaneres. Van prendre la decisió de formar un grup per a cantar-les en festes populars, centres cívics i de gent gran, activitats de caràcter solidari, festes majors i allà on la seva música fos sol·licitada.

D’aquesta manera, us oferirem dins el repertori d’havaneres que agradaven a Xavier Cugat, una cantada molt agraïda, comentada i divertida amb l’objectiu de divulgar la cultura musical del polifacètic artista i reforçar l’exposició Memorial “Jo, Xavier Cugat”.

Components

Jordi Vidal: Veu

Miquel Gabarda: Veu

Jaume Alcalà: Veu i guitarra

Amós Pérez: Acordió

Elena M. Rodríguez: direcció musical i arranjaments

Escrits dirigits al futur treball discogràfic

L’estiu passat vaig participar en l’exposició Memorial “JO, XAVIER CUGAT”, feta al Palau de Caramany de Girona.

El 1986 vaig conèixer personalment a Xavier Cugat en una entrevista a la gironina Ràdio Grup de la que jo n’era el director, el va entrevistar l’Eduard Cid assistit per Jaume Salanova, cap de programes.

En rebre’l a l’emissora, Cugat estava content. Em va comentar que durant el trajecte havien escoltat havaneres, i em va confessar que, per variar, als matins li agradava escoltar havaneres i sardanes, “així es viatja millor”.

Això va despertar la meva curiositat i li vaig preguntar quines eren les que més li agradaven i em va dir que, de música clàssica, la de Carmen de Bizet, La Nit a Granada de Debussy, Rapsòdia Espanyola de Ravel, i la Rapsòdia Cubana d’Isaac Albéniz.

“Però en el casset del cotxe escolto La Paloma, Rosina, de la pel·lícula ‘Los Últimos de Filipinas’, Yo te diré, Tornada a Menorca, aquesta és molt maca, la música és simfònica; La balada d’en Lucas i alguna més; ah!, i també dues sardanes d’en Garreta que era molt amic del meu pare”.

A les tertúlies fetes al Memorial, el seu promotor Joan Planas, coneixedor de la meva afició d’antic per les havaneres i que formava part del grup VELL GALLIGANTS, em va proposar fer-hi una cantada amb aquelles havaneres i també enregistrar un disc dedicat a “LES HAVANERES QUE AGRADAVEN A XAVIER CUGAT”. Evidentment, no hi podien faltar les que el mestre ens havia mencionat.

Per completar el disc, un parell que no sé si les havia escoltat, però que de ben segur li haurien agradat; Vell pescador, Mare vull ser pescador i per acabar-ho d’arrodonir: Jo vaig néixer a Cuba, ja que malgrat que sabem que ell va néixer a la plaça de l’Oli de Girona, musicalment va fer-ho a Cuba i ens va semblar que seria un bon colofó per aquest recull-homenatge al mestre i universal gironí Xavier Cugat.

Jordi Vidal Banchs – Vell Galligants

Me complace prologar este CD que nos evoca algunas aficiones y preferencias de un gran músico universal.

José Luís Ortega-Monasterio, mi padre, siempre se sintió gerundense y en consecuencia paisano de Xavier Cugat, y admiraba a aquel  hombre que había conquistado América con su musicalidad, su inteligencia y su simpatía, y a la vez le enorgullecía que Cugat se deleitara con los temas musicales que mi padre componía o interpretaba dentro de su repertorio con el que anduvo por tierras catalanas y por otros confines de Europa acompañado de su acordeón y de un selecto conjunto de voces e instrumentos con los que constituían el Grup Cavall Bernat de Platja d´Aro.

Mi padre y Cugat llegaron a conocerse el verano de 1986 en S’Agaró, a través de su común amigo, el conocido empresario de espectáculos Joan Planas, y compartieron charlas en las que afianzaron una recíproca simpatía personal. Me hubiese gustado estar.

Agradecemos a Joan Planas (hijo) esta iniciativa a la que le deseamos y auguramos una cálida acogida ante un público internacional.

Leopoldo Ortega-Monasterio

Fill del gran compositor Josep Lluís Ortega-Monasterio

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.