“Isabel cinc hores” és la història de la primera dona sindicalista catalana i activista d’un món industrial dominat pels homes. El muntatge de l’autor Toni Strubell i Trueta en format monòleg explica la vida d’Isabel Vila (Calonge, 1843 – Sabadell, 1896) en els fets de la primera Revolta Republicana datada el 1860. Una visió del passat que ens parla plenament del present, i que l’Europa d’avui encara s’inhibeix d’oferir-nos. Emmarcada en el bicentenari de Pere Caimó i del 150è aniversari del Foc de la Bisbal.

“Isabel Cinc Hores” narra la història vital d’Isabel Vila, la primera dona sindicalista catalana, mestra i directora d’escola que, a més, va ser testimoni del Foc de la Bisbal, l’històric aixecament federalista i republicà armat més contundent del segle XIX a Girona. Aquest, liderat per Pere Caimó, que va ser alcalde de Sant Feliu de Guíxols, va rebel·lar-se contra el govern espanyol davant el sentiment de deriva de la monàrquica i autoritària revolució de Prim. El General havia promès millores de les condicions dels treballadors, les quals no s’havien produït, així com la supressió de les lleves militars. L’obra, emmarcada en el bicentenari de Pere Caimó i del 150è aniversari del Foc de la Bisbal, mostra una visió del passat que ens parla plenament del present, i que l’Europa d’avui encara s’inhibeix d’oferir-nos.

Isabel Vila, coneguda popularment com a “Isabel Cinc Hores”, va liderar una gran lluita contra el treball infantil i l’explotació de nens i nenes a les fàbriques i tallers de l’època. És per aquest motiu que es va guanyar el sobrenom de “Cinc Hores”, el màxim d’hores laborals que va aconseguir que s’apliqués al treball infantil.

Com a sindicalista i republicana, Isabel Vila va patir la repressió de la restauració, passant a l’exili, on va estar-hi més de set anys. En tornar, després de formar-se com a mestra, es va dedicar a l’ensenyament de nenes a Barcelona i Sabadell. Així, es va convertir en la primera dona catalana a dirigir una escola laica.

Va ser pionera en revoltes, drets civils i una coratjosa activista, uns 25 anys abans que la llegendària Emma Goldman iniciés la revolta del 1r de maig als EUA, l’any 1895.

Actriu

Carme Sansa és una de les actrius més guardonades del panorama català, i una de les més respectades. Recentment i a les ordres de Xavier Albertí, director del Teatre Nacional de Catalunya, va intervenir en l’obra ‘L’Emperadriu del Paral·lel’. Actualment està interpretant ‘L’Oncle Vània’, obra que ha inaugurat el Festival Temporada Alta 2022 de Girona.

Autor

Toni Strubell i Trueta, l’autor d’aquesta obra, és escriptor, activista i defensor dels drets de les persones. Va ser diputat del Parlament de Catalunya. Actualment ha editat la novel·la dedicada a Pere Caimó, un dels prohoms de la 1a República. Familiarment, és net del Doctor Josep Trueta i Raspall, arxiconegut com el gran metge de la 2a Guerra Mundial. Autor del llibre ‘L’Esperit de Catalunya’.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.