L’obra ‘Memòria de les Oblidades’ recrea la història de quatre dones empresonades pel règim franquista al convent de les Oblates de Tarragona i recorda l’única dona afusellada que avui en dia encara romanen a la fossa comuna del Cementiri de Tarragona.

 

Amb text i dramatúrgia de l’escriptora tarragonina Tecla Martorell, la representació teatral en format monòleg està dirigida per Joan Pascual i magníficament interpretada per l’actriu Rosa Andreu, qui es posa en la pell de Maria Grau Mondet, Ana Pérez Gómez «l’Annita», Dolores Díaz Vale, Teodora Prieto o Elisa Cardona amb uns canvis de registre emocionants i una capacitat inqüestionable de transmetre els sentiments de desesperació, ràbia o impotència que van experimentar aquestes dones represaliades.

A l’escenari hi ha l’actriu, una cadira, un guarda-roba, l’acompanyament de la música enregistrada per l’acordionista Ferran Barrios i les històries de les quatre dones protagonistes de l’obra.

El muntatge neix amb la voluntat de donar veu i repescar la vida d’aquestes dones anònimes que, soles i separades de les seves famílies, van haver de suportar dures i exigents condicions carceràries, per acabar finalment enterrades a la fossa comuna del Cementiri de Tarragona.

Context polític i social

Amb la mort del dictador, el país se centra a sumar esforços per fer camí cap a la transició democràtica, invertint-hi molts recursos. Tanmateix, es fa evident l’oblit, la deixadesa i la inacció de les autoritats competents d’aleshores per honrar les persones enterrades a les fosses comunes i el seu patiment.

Famílies senceres van invertir temps i diners intentant trobar els cossos dels seus familiars per dignificar-los, sense èxit.

Un cop acabada la Guerra Civil Espanyola, el règim franquista inicia una etapa de repressió cap a totes les persones i col·lectius contraris al que predicava la dictadura. Milers de persones marxaran a l’exili mentre que altres patiran el control, la humiliació, judicis sense cap mena de garantia, deportacions, empresonaments i morts.

Un monòleg de 65 minuts farcit de sentiment i memòria històrica que gira al voltant de quatre dones: la Maria, l’Annita, la Dolores i la Teodora, que foren jutjades i condemnades a presó seguint la política de dispersió de presoners del règim, una maquinària sense sentiments i implacable. Un homenatge a totes aquelles persones que, malauradament, van patir les conseqüències del conflicte bèl·lic de la Guerra Civil Espanyola i la dictadura franquista.

Memòria de les Oblidades

"Memòria de les Oblidades", fonamentada en la documentació facilitada pels historiadors del Fòrum de Tarragona per la Memòria, és una coproducció del Casino Prado Suburense i el Fòrum de Tarragona per la Memòria, amb el suport d’Òmnium Cultural i Assemblea.

Escriu-nos

Segueix-nos