L’obra ‘Memòria de les Oblidades’ recrea la història de quatre dones empresonades pel règim franquista al convent de les Oblates de Tarragona i recorda l’única dona afusellada que avui en dia encara romanen a la fossa comuna del Cementiri de Tarragona.

Amb text i dramatúrgia de l’escriptora tarragonina Tecla Martorell, la representació teatral en format monòleg està dirigida per Joan Pascual i magníficament interpretada per l’actriu Rosa Andreu, qui es posa en la pell de Maria Grau Mondet, Ana Pérez Gómez “l’Annita”, Dolores Díaz Vale, Teodora Prieto o Elisa Cardona amb uns canvis de registre emocionants i una capacitat inqüestionable de transmetre els sentiments de desesperació, ràbia o impotència que van experimentar aquestes dones represaliades.

 

A l’escenari hi ha l’actriu, una cadira, un guarda-roba, l’acompanyament de la música enregistrada per l’acordionista Ferran Barrios i les històries de les quatre dones protagonistes de l’obra.

El muntatge neix amb la voluntat de donar veu i repescar la vida d’aquestes dones anònimes que, soles i separades de les seves famílies, van haver de suportar dures i exigents condicions carceràries, per acabar finalment enterrades a la fossa comuna del Cementiri de Tarragona.

Context polític i social

Amb la mort del dictador, el país se centra a sumar esforços per fer camí cap a la transició democràtica, invertint-hi molts recursos. Tanmateix, es fa evident l’oblit, la deixadesa i la inacció de les autoritats competents d’aleshores per honrar les persones enterrades a les fosses comunes i el seu patiment.

Famílies senceres van invertir temps i diners intentant trobar els cossos dels seus familiars per dignificar-los, sense èxit.

Un cop acabada la Guerra Civil Espanyola, el règim franquista inicia una etapa de repressió cap a totes les persones i col·lectius contraris al que predicava la dictadura. Milers de persones marxaran a l’exili mentre que altres patiran el control, la humiliació, judicis sense cap mena de garantia, deportacions, empresonaments i morts.

Un monòleg de 65 minuts farcit de sentiment i memòria històrica que gira al voltant de quatre dones: la Maria, l’Annita, la Dolores i la Teodora, que foren jutjades i condemnades a presó seguint la política de dispersió de presoners del règim, una maquinària sense sentiments i implacable. Un homenatge a totes aquelles persones que, malauradament, van patir les conseqüències del conflicte bèl·lic de la Guerra Civil Espanyola i la dictadura franquista.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.