“Orígens” és un espectacle de teatre i dansa creat i protagonitzat per l’actriu i dramaturga Àngels Aymar, acompanyada de les coreografies i elements sonors de la ballarina i professora de dansa Helga Carafi.

Una representació que proposa un recorregut pel passat a través de la lectura teatralitzada de textos, que combinen realitat i ficció. Fragments de biografies de cinc dones que van pertànyer a èpoques diferents i que Aymar vincula amb la seva família.

Aquest treball pluridisciplinari, de 60 minuts de duració, gira al voltant de temàtiques com la memòria, la Guerra Civil, l’exili, l’explotació laboral, les societats patriarcals, les conseqüències de les dictadures, l’amor i la mort.

SINOPSI

L’obra s’estructura en cinc relats ben diferents, que segueixen una cronologia històrica. Des de la visió d’una vident sobre els orígens i el destí dels éssers humans, fins a una dona dels nostres dies estressada per la multiplicitat de tasques i angoixada en contemplar el món que l’envolta. Tot plegat, després d’escoltar a una defensora dels drets dels esclaus en la Cuba de finals del segle XIX, a una anciana de principis del segle XX que fa palesa les exigències d’una societat patriarcal, i una a dona que recorda com la Guerra li va manllevar els seus somnis de llibertat.

Hem heretat les traces de les dones que ens van precedir. Les seves veus ressonen en el nostre present.

Som qui som, perquè elles van ser qui eren.

ÀNGELS AYMAR I RAGOLTA

Àngels Aymar i Ragolta, llicenciada en art dramàtic per l’Institut del Teatre de Barcelona, és dramaturga, actriu, autora i directora d’espectacles pluridisciplinaris, nascuda a la ciutat comtal.

Gaudeix d’una llarga i rellevant trajectòria en el món de les arts escèniques, amb participacions destacades en espectacles d’èxit com Pel davant i pel darrere, No et vesteixis per sopar o Antaviana, així com en sèries de televisió com Tot un senyor, I ara què Xènia?, Porca misèria o Laberint d’Ombres; i en produccions nacionals i internacionals de cinema al costat de figures com Ángela Molina o Viggo Mortensen.

Com a dramaturga ha escrit més d’una trentena d’obres guardonades com Aquestes meves veus (Premi Andreu Solsona 2019); representades com Avvelenate i Magnòlia Cafè, les seves darreres estrenes a Itàlia; i traduïdes i publicades en més de deu idiomes.

Com a autora i directora d’espectacles pluridisciplinaris, n’ha representat per Europa, Àsia i Amèrica, d’entre les quals destaquen quatre obres a Nova York: Hearts beating like drums, Solovaya, Out of the blue i Magnòlia Cafè. Com a autora resident del Teatre Nacional de Catalunya estrena Trueta i La Indiana.

En l’àmbit del teatre social, destaca el seu espectacle 100Femmes, presentat al Festival Grec, Holanda i Corea de Sud. Per encàrrec de l’Ajuntament de Barcelona va crear i dirigir el 35è acte d’homenatge a les víctimes de l’atemptat terrorista d’Hipercor, amb la participació de familiars de les persones assassinades.

A més a més, imparteix cursos (l’últim a Turquia per a directors, actors i dramaturgs) i conferències (Jornades Scaner: Gènere, Cos i Identitats).

HELGA CARAFI

Helga Carafi és ballarina graduada per l’Institut del Teatre de Barcelona en Dansa Espanyola i Flamenc, i ha cursat el Grau Superior de Dansa-Equivalència, a efectes de docència. També té la titulació de Teacher Keep Moving Method 2018, per desenvolupar la consciència creativa en acció a través del potencial individual i col·lectiu.

Comença la seva trajectòria professional com a ballarina, intèrpret i clown amb la companyia Arca i Cia Trinas. Gran part de la seva carrera artística es desenvolupa com a membre de la Cia Increpación Danza.

Ha actuat a diferents països del món com Holanda, Marroc, Espanya, França, Índia i Alemanya, entre d’altres, amb peces com ‘Tablao’, ‘Sarab’, ’Brevario’, ‘Lola’, ‘All about’ o ‘Las Salvajes’. Durant set intensos anys s’especialitza en dansa i teatre amb Mercedes Boronat i forma part de la producció Butterfly.

Com a docent aplica els seus coneixements adquirits al llarg dels anys en clown, interpretació, dansa contemporània i flamenc. És professora de flamenc al Centre Cívic Besos; professora de dansa creativa i coordinadora del tàndem Institut Escola Gornal; i des del 2017 fins a l’actualitat, professora de dansa a l’Escola Municipal i Centre de les Arts de l’Hospitalet (EMMCA).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.